Produkty   ▸   Delikatesy   ▸  

Koření
Pokročilý filtr

Novinka

Doporučujeme

Země původu

Barva

Kód produktu

Vinařství



Tabulkové / řádkové zobrazení
 
nalezených produktů: 20

DOPORUČUJEME:  Mletá maďarská paprikaCarolina Reaper a Habanero

 

Koření

 

Definice koření

 

Jedna ze základních definicí uvádí: „Koření jsou přísady převážně rostlinného původu používané při přípravě pokrmů a nápojů ke zvýraznění jejich chuti a dodání aromatické vůně.“

Nebo další pro laika srozumitelná definice: Mezinárodní organizace pro standardizaci (ISO) se sídlem v Ženevě definuje koření a kořenící látky jako rostlinné produkty nebo jejich směsi, prosté cizorodých látek, používané pro aromatizaci, kořenění a propůjčování aroma pokrmů.

A do třetice z českých luhů a hájů: Kořením se rozumí části rostlin jako kořeny, oddenky, kůra, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich části uvedené v příloze č. 2 vyhlášky 419/2000 Sb.

Taky Vám připadá, že si některé definice trochu odporují?

Co byste o koření měli vědět

  • koření je poživatina, ne však potravina, ale pochutina

  • koření dělíme podle čeledí nebo podle

    • používaných částí rostlin

    • původu

    • složení

    • technologické úpravy

  • celé koření většinou působí jemněji a lze jej z pokrmu vyjmout i dříve

  • skladování koření nejvíce škodí vlhko, světlo a teplo

  • latinský výraz pro koření „specio“ vlastně znamená „něco úctyhodného“, dále taky anglicky „spices“ nebo francouzsky„épices“

Historie koření

Historie koření sahá až do počátků dějin, tedy do období Sumerské říše (první autentické záznamy o použití koření – sezam, kmín, koriandr, fenykl atd.). Ve starověku bylo koření nejdříve považováno za léčivý prostředek, koření jako ochucovadlo byl až druhotné.

Ve svitku, který pochází z roku 1500 př. n. l. z Egypta, je zmínka o více než 800 předpisech s přísadami koření (skořice, koriandr, anýz, hořčice atd.)

Koření a mořeplavci

Kryštof Kolumbus dovezl roku 1492 z Karibských ostrovů několik tamějších druhů koření – např. papriku, chilli apod. Další mořeplavec, Vasco de Gamma, se zase ze své výpravy do Indie v roce 1498 vrátil s černým pepřem a skořicí.

Král koření

Za krále koření je nejčastěji považován pepř. Je známo téměř 1600 druhů pepře, jako koření se ale používá jen šest druhů. Ve starověku sloužil i jako žádaná měna (pepřem se vyplácelo věno, platily daně apod.) Zajímavosti si můžete přečíst zde – stojí to za to.

Králem koření je také někdy nazývána sůl nebo šafrán. Kdo je králem koření u Vás doma?

Cart icon
0,00 Kč

Košíkks celkem za

Zatím nemáte v košíku žádné zboží
Objednat
Tyto webové stránky mohou používat k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Zjistit více